Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi Straine (CEFR) este standardul international in raport cu care se determina nivelul de competenta lingvistica al unui vorbitor, indiferent de limba. Iata descrierea celor 6 niveluri:
Statut Nivel Abilitati de comunicare corespunzatoare
Utilizator elementar A1 Elementary (Breakthrough) Intelegeti si folositi expresii uzuale si structuri foarte simple. Va prezentati si raspundeti la intrebari legate de date personale: adresa, cunoscuti, obiecte care va apartin. Comunicati in termeni simpli daca interlocutorul e dispus sa repete si sa vorbeasca rar si clar.
A2 Pre-intermediate (Waystage) Intelegeti propozitii si expresii uzuale relevante: informatii personale simple si despre membrii familiei, cumparaturi, locuri familiare, angajare. Indepliniti sarcini curente ce implica schimb de informatii simplu si direct. Descrieti in termeni simpli mediul in care traiti, cel din care proveniti si nevoile dvs. imediate.
Utilizator independent B1 Intermediate (Threshold) Intelegeti aspectele principale in limba standard exprimata clar, despre chestiuni frecvente la serviciu, la scoala, in timpul liber, etc. Va descurcati in majoritatea situatiilor ca turist in zone unde se vorbeste limba respectiva. Produceti texte simple legate de subiecte cunoscute sau care va intereseaza. Descrieti evenimente si experiente, sperante si ambitii, motivati si explicati pareri sau planuri.
B2 Upper-intermediate (Vantage) Intelegeti ideile principale dintr-un text complex, legate de subiecte atat concrete, cat si abstracte, inclusiv limbajul tehnic folosit in domeniul dvs. de activitate. Fluenta si spontaneitatea de care dispuneti fac posibila interactiunea cu un vorbitor nativ fara eforturi mari din partea niciunuia. Produceti texte clare, detaliate despre o gama larga de subiecte, si explicati puncte de vedere despre teme in discutie, redand avantaje si dezavantaje pentru diferite optiuni.
Utilizator competent C1 Advanced (Effective Operational Proficiency) Intelegeti texte variate, lungi, solicitante si recunoasteti sau deduceti intelesul lor. Va exprimati fluent si spontan fara sa lasati impresia ca va cautati cuvintele si expresiile. Folositi limba respectiva in mod flexibil si eficient in scopuri sociale, academice si profesionale. Produceti texte clare, bine structurate, detaliate, abordand teme complexe si demonstrand stapanirea elementelor de discurs: coerenta in ideile expuse, conectori.
C2 Proficiency (Mastery) Intelegeti cu usurinta tot ce auziti si cititi. Sintetizati fara efort informatiile provenite din diverse surse vorbite sau scrise si construiti argumente complexe in prezentari coerente. Va exprimati spontan, fluent si precis, recunoscand usor diferentele fine de nuanta chiar si in contexte complexe.
     

Leave a Reply